Zorg voor een goedkope zorgverzekering in 2019! Deel 3

Vergelijk Zorgverzekeringen

Vandaag alweer het laatste deel in onze bloggen reeks: zorg voor een goedkope zorgverzekering in 2019. Zoals je al eerder hebt kunnen zien, moet je goed opletten of een goedkopere zorgverzekering ook écht goedkoop voor je is. Dit is afhankelijk van je situatie.

Restitutie of naturapolis?

De keuze tussen een restitutiepolis en een naturapolis is een manier om op de premie te besparen, maar moet wel goed overwogen worden.

Veel mensen sluiten een restitutiepolis af bij een verzekeraar. Je bent dan goed en volledig verzekerd en je bent volledig vrij om je eigen zorgverlener te kiezen.

Mensen die kiezen voor een naturapolis krijgen alleen een volledige vergoeding als zij naar zorgverleners gaan waarmee hun verzekeraar een contract heeft afgesloten. Ga je dus met een naturapolis naar een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan betaal je een gedeelte van de rekening zelf.

Het voordeel van de naturapolis is dat je maandelijkse bijdrage vaak lager is dan bij een restitutiepolis, wat interessant is als je jaarlijks weinig tot geen zorg nodig hebt. Bovendien moet je er met een restitutiepolis rekening mee houden dat je 100 procent van de gebruikelijke prijs vergoed krijgt en niet de daadwerkelijke prijs. Het verschil moet je alsnog bijbetalen.

Budgetpolis afsluiten

Met een budgetpolis krijg je nog meer korting. Het woord “budget” zegt het eigenlijk al, deze polis is dus goedkoop. Het is wel verstandig om een aantal afwegingen te maken.

Zorgverzekeraars contracteren zo goed als alle ziekenhuizen. Daarnaast hebben ze met veel klinieken, apotheken en huisartsen ook afspraken gemaakt. Het kan echter wel zijn dat ze nét geen afspraken gemaakt hebben met die zorgverlener bij jou om de hoek. Dan zul je dus verder weg moeten om je zorg vergoed te krijgen. Als je alleen maar naar gecontracteerde aanbieders gaat, kun je zeker een budgetpolis overwegen.

Er zijn echter wel uitzonderingen: verzekeraars sluiten lang niet met alle specialisten (zoals ggz-psychologen, fysiotherapeuten of logopedisten) contracten af. Als jij dus naar een aantal niet-gecontracteerde aanbieders gaat, loont het de moeite om een restitutiepolis of een uitgebreide naturapolis af te sluiten en is de budgetpolis zeker niets voor jou.

Maak dus van te voren een goede afweging. Kijk daarnaast goed naar wat er wel en niet bij de diverse zorgverzekeraars vergoed wordt. Het kan je veel onnodige uitgaven besparen.

Vergelijk Zorgverzekeringen

Meer artikelen